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Background
As you are aware, The Austin Group is a collaboration between ISO/IEC JTC 1/SC 22, the
Institute for Electical and Electonic Engineers (IEEE), and The Open Group, formed to deal with
the ongoing maintenance and development of ISO 9945 POSIX.
The POSIX standard is heavily reliant on the C standard and includes all of the C library
interfaces from section 7 of ISO 9899. For each interface that is included in POSIX where it is
derived from the C standard, the interface contains the following text:

The functionality described on this reference page is aligned with the ISO C standard.
Any conflict between the requirements described here and the ISO C standard is
unintentional. This volume of POSIX.1-2008 defers to the ISO C standard.

The Austin Group handles all of the development work for POSIX, including
1. Maintenance. Handling requests for clarification, dealing with areas where the standard

differs from existing implementations, etc.
2. Development. From time to time new features are requested, or the handling of a

maintenance request results in normative changes. For new material, the Austin Group
will typically wordsmith the entire new proposal as a standalone document, and then one
of the three member organizations (typically The Open Group) will adopt this document
via their own rules (which always includes a ballot of its membership) before it is added
to a draft of a revision.

The Austin Group is currently in the midst of a new revision, and several new documents are
being added as they are approved. The final text should be ready for ballot by all three member
organizations by mid 2023. This revision is known within the Austin Group as “Issue 8”.

Issue 8 - Update to C17
The current version of the POSIX Standard (2018) is based on C99. One of the documents
being prepared for inclusion updates the base C standard to C17, with all of the changes from
both C11 and C17 brought into the POSIX document. The current proposal is attached to the
POSIX Mantis Bug Tracker at https://austingroupbugs.net/view.php?id=1302. The Austin Group
invites review and comment from WG 14 on this.

Maintenance Questions
Several outstanding clarification requests deal with text that is directly inherited from C99 (and
remains unchanged in C17). Rather than unilaterally attempting to address these from the
POSIX point of view, The Austin Group is seeking input from WG 14.

https://austingroupbugs.net/view.php?id=1302
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Bug 700: Clarify strtoul's behaviour on strings representing negative
numbers
See https://austingroupbugs.net/view.php?id=700.

In which cases does strtoul (and other strtou* functions) fail with ERANGE? How is the range
check performed?

This ticket follows the discussion about strtoul on austin-group-l in May 2013.

The RETURN VALUE section in POSIX says:
If the correct value is outside the range of representable values, {ULONG_MAX} or
{ULLONG_MAX} shall be returned and errno set to [ERANGE].

This text is derived from the wording in the C standard (where the strtol , strtoll , strtoul ,
and strtoull functions are described in one section together), which says (C99 7.20.1.4 p8)

The strtol, strtoll, strtoul, and strtoull functions return the converted
value, if any. If no conversion could be performed, zero is returned. If the correct value
is outside the range of representable values, LONG_MIN, LONG_MAX, LLONG_MIN,
LLONG_MAX, ULONG_MAX, or ULLONG_MAX is returned (according to the return type
and sign of the value, if any), and the value of the macro ERANGE is stored in errno.

Some people understand this as "if the value I read (the correct value) is outside the [0,
ULONG_MAX] range, then strtoul fails with ERANGE".

However, it seems that many (most/all?) implementations do the following:
1. Read independently the optional sign and the subject [0-9]+ sequence
2. If the subject sequence fits in the unsigned long type, then store it in an unsigned long variable.
Otherwise (outside the [0, ULONG_MAX] range), fail with ERANGE.
3. If there was a minus sign, then apply negation on the unsigned long variable as if it were a
signed long.

According to the discussion on the austin-group-l mailing list, it looks like this is what the POSIX
standard (and the C standard) intend to specify. But it looks like it is not clear enough in the
specification.

In other words, for 32-bit longs, what should be the value for x and errno after executing the
following code:

unsigned long x;

errno = 0;

x = strtoul("-1", NULL, 10);

All implementations tested so far set x to 0xffffffff and errno remains as 0. Is an
implementation permitted to return 0 and set errno to ERANGE?
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Bug 713: in remquo quo should be unspecified when the result is NaN
See https://austingroupbugs.net/view.php?id=713

The description of quo in remquo(x,y,quo) in POSIX is

In the object pointed to by quo, they store a value whose sign is the sign of x/y and whose
magnitude is congruent modulo 2n to the magnitude of the integral quotient of x/y, where n
is an implementation-defined integer greater than or equal to 3. If y is zero, the value
stored in the object pointed to by quo is unspecified.

In the IEC 60559 case quo does not seem to be correctly specified when x or y is ±∞ or NaN, only
the y==0 special case is handled.

Since the standard is silent on the value stored in quo in these cases, it is implicitly unspecified.
However, to avoid confusion, it is planned to make this explicitly unspecified. Does WG 14
agree, and should the C standard also state this?

https://austingroupbugs.net/view.php?id=713

